Home Ekonomi Ndërmarsi Ekonomiksi

Cfar eshte Ekonomiksi

 

Ekonomia është shkencë shoqërore që analizon prodhimin, shpërndarjen dhe konsumin e mallrave dhe shërbimeve. Termi Ekonomiks greqishtja e lashtë ????????? (oikonomia, “menaxhimi i një familje, administrata”) nga ????? (oikos, “shtëpi”) ????? (Qarku, “me porosi” ose “ligj”), pra “(të mbajë) rregullat e shtëpisë “. Modelet e tanishme të ekonomiksit dolën nga fusha të gjerë të ekonomisë politike në fund të shekullit 19-të. Një stimul parësorë për zhvillimin e ekonomiksit modern ishte dëshira për të përdorur një qasje empirike më të ngjashme me shkencat fizike.
Ekonomiksi synon të shpjegojë se si ekonomitë punojnë dhe si agjentët ekonomikë bashkëveprojnë. Analiza ekonomike është aplikuar në të gjithë shoqërinë, në financat e biznesit dhe qeverisjes, por edhe në krim, arsimim, familje, shëndetsi, ligj, politikë, fe, institucione shoqërore, lufta dhe shkencë. Në fillim të shekullit të 21, zgjerimi i fushës së ekonomisë në shkencat shoqërore ka qenë përshkruar si imperializëm ekonomik.


Dallime të zakonshme janë tërhequr në mes të dimensioneve të ndryshme të ekonomiksit.Dallimi kryesor tekstual është në mes të mikroekonomis, e cila i shqyrton sjelljen e elementeve bazë në ekonomi, duke përfshirë tregjet individuale dhe agjentët (të tillë si konsumatorët dhe firmat, blerësit dhe shitësit), dhe makroekonomisë, që adreson çështjet që ndikojnë në një ekonomi të tërë, duke përfshirë papunësinë, inflacionin. rritjen ekonomike dhe politikën monetare dhe fiskale.

Dallime të tjera përfshijnë: në mes të ekonomiksit pozitivë (përshkruar “çfarë është”) dhe ekonomiksit normativeë (mbron “çfarë duhet të jetë”); në mes të teorisë ekonomike dhe ekonomiksit aplikativ, në mes të ekonomiksit të përgjithshëm (më shumë “ortodokse” kanë të bëjnë me “racionalitetin e individualizmit—lidhjen me ekuilibrin “) dhe ekonomiksi heterodoks (më” radikale “që kanë të bëjnë me” institucionet-historinë- Strukturën sociale “); dhe në mes të ekonomiksit racional dhe të sjelljes.

 

Similar articles
bokep indo xnxx porno gratisAmatore Maturo Carino E Coccoloso 無料 エロ 動画 Bionda piccolina si fa scopare la figa dura in hd